Tradisi Masakan Melayu Dibukukan

December 14, 2020

Sejarah dan warisan bangsa Melayu sering diabadikan dalam bentuk penulisan ataupun persuratan. la berhasrat agar generasi seterusnya bukan sahaja dapat mengenali akan budaya mereka tersendiri, malahan, dapat meraih manfaat dari ilmu pengetahuan itu. Ia bukan satu perjelajahan merentasi lautan ataupun penaklukan negeri yang menjadi bahan catitan, sebenarnya warisan masakan Melayu yang drterapkan dalam sebuah buku. Bahan-bahan yang dijadikan isi buku ini dapat dijadikan ‘santapan’ bagi generasi akan datang.

Dengan berbekalkan semangat susur galur keluarganya yang merupakan perangsang utama bagi Cik Rita Zahara, sebuah nama yang tidak asing lagi dalam dunia media tempatan. Beliau telah berjaya mengecapi matlamatnya yang sudah kian lama diimpikan. Hasil dari usaha gigihnya dan juga sokongan padu dari ahli keluarganya, Cik Rita teiah berjaya menghasilkan sebuah buku masak yang berjudul Malay Heritage Cooking (Terbitan Marshall Cavendish). Di dalamnya diisi sebanyak 60 resipi turun temurun.
Bukan sahaja ia menceterakan resipi-resipi masakan Melayu yang unik sepehti roti mariam, laksa Johor ataupun boi kentang Hajjan Zabidah di mana ia merupakan hasil olahan unik arwah ibunya, Hajjah Zabidah. Apa yang lebih menarik lagi, ia juga mengisahkan tentang jasa arwah neneknya, Che Zahara Noon Mohamed salah seorang pejuang hak asasi wanita yang terdahulu dan juga tersohor di rantau ini. Selain daripada menjadi pengasas Persatuan Kebajikan Wanita Melayu (MWWA), beliau juga telah mewakili Singapura di sebuah konvensyen hak asasi wanita dalam tahun 1950an dan sememangnya ini adalah satu pencapaian yang boleh dikagumi oleh masyarakat Melayu setempat.

Dalam ucapannya di majlis peiancarannya yang di adakan di Hotel Marina Mandarin dan dihadiri oleh beberapa orang terkenal seperti tetamu kehormat, Profesor Madya Fatimah Lateef, Anggata Parlimen (AP) CRC Marine Parade, pengerusi Yayasan Warisan Melayu, Cik Zuraidah Abdullah clan juga pengurus besar agensi penerbitan Marshall Cavendish yang telah menerbitkan buku masakan ini dengan sokongan Lembaga Warisan Negara (NHB). Cik Rita Zahara memberi penghormatan kepada arwah ibu dan jugs neneknya sebagai pelita yang membakar semangat di dalam jiwanya untuk menghasilkan buku ini.

Perjuangannya dalam menghasilkan buku masakan ini penuh dengan ranjau dan duri seperti mana beliau harus mengubahsuai kandungan resipi asli yang telah ditinggalkan oleh ibunya kerana resipi-resipi tersebut sering diadunkan bagi hidangan yang besar memandangkan arwah ibunya adalah seorang katerer/penyedia makanan. Selain dari itu, beliau juga harus mencuba setiap resipi yang terkandung dalam buku masakan itu dan menguji secara terperinci akan kesahihan dan ketepatan susunan resipi yang sedia ada.

Tambahan pula, setiap sesi pengambilan foto mengambil masa selama satu jam bagi setiap hidangan kerana pihak penerbit ingin memastikan bahawa setiap foto yang dihasilkan berkualiti tinggi. Oieh itu Cik Rita dan beberapa antara pembantunya harus memastikan seni reka hias bagi hidangan mereka sentiasa kelihatan segar dan anggun, terutama sekali dari pandangan lensa jurufoto. Walaupun Cik Rita Zahara berdepan dengan jadual yang agak padat, beliau tetap cekal hati untuk menamatkan projek buku ini. Beliau kini masih mengambil ijazah kedoktoran di Universiti Teknologi Nanyang Singapura (NTU) dalam jurusan Anti­Pengganasan clan Penyelidikan Krisis. Kita sering menggunakan kesibukan kerja seharian sebagai satu alasan untuk melakukan sesuatu hobi, bagi Cik Rita, minat dan cintanya yang mendalam terhadap memasak itu merupakan satu dorongan kuat baginya untuk menulis buku ini.

Dengan berinspirasikan kata-kata Toni Morrison, seorang penulis masyhur yang terkenal dengan hasil karyanya seperti Beloved, ‘Jika ada sebuah buku yang ingin anda baca tetapi la tiada, anda mestilah rnenulisnya’. (If there’s a book you really want to read but it hasn’t been written yet, then you must write it)

Bukan sekadar mahu berjaya dalam nnenghasilkan sebuah buku masakan itu, buat julung-julung kalinya, sebuah buku masakan telah dijadikan sebagai satu idea bagi penghasilan program masakan ala rancangan realiti Hell’s Kitchen terbitan Fox. Program realiti yang 
berjudul Queen Juara Memasak itu disiarkan buat pertama kalinya di Suria pada bulan November 2011 dan hingga telah mendapat sarnbutan yang menggalakkan dari para penonton tempatan. Apa yang menarik di sini adalah majlis pelancaran itu telah disilangkan dengan salah satu suntingan episod Queen Juara Memasak, 4 dari peserta separuh akhir rancangan itu telah dijemput ke pentas clan diberi cabaran oleh Cik Rita untuk menganyam ketupat dalam masa yang terpantas.

Di sini, kita dapat melihat kebolehan Cik Rita Zahara dalam kerja tangan di dapur apabila beliau dapat menganyam ketupat secara bersahaja sambil menguntum senyuman kepada para hadirin. Hasil daripada membantu ibunya di dapur sejak bertahun lamanya, beliau telah berjaya untuk menyelesaikan penganyaman itu jauh lebih pantas jikalau dibandingkan dengan ke empat-empat peserta lain. Diiringi tetamu kehormat dan juga ayahandanya, upacara pemotongan kek yang juga melambangkan pelancaran rasmi Malay Heritage Cooking mengakhiri majlis pelancaran buku. la juga melakarkan satu titik permulaan bagi Cik Rita yang telah menyuntik satu nafas baru kepada warisan seni masak-memasak Melayu. Usaha beliau dalam memartabatkan budaya dan bangsa Melayu seharusnya dicontohi oleh setiap usahawan muda Melayu tempatan yang bukan sahaja ingin berjaya dalam bidang perniagaan tetapi juga menyumbang kepada masyarakat bangsa Melayu. Agar usaha murni Cik Rita sentiasa diberikan sokongan padu oleh masyarakat Melayu dan juga badan-badan pemerintah supaya warisan kita tak lapuk dek hujan, tak lekang dek zaman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Delivery Promo: Enjoy FREE Delivery when you order $450 and above!
Delivery Promo: Enjoy FREE Delivery when you order $450 and above!